امروزه داشتن اندامی زیبا و خوش فرم، آرزویی است که همه افراد به دنبال آن هستند. برای رسیدن به این خواسته، راه های متفاوتی مانند ورزش کردن، داشتن رژیم لاغری، مراجعه به جراح چاقی و انجام عمل زیبایی وجود دارد. هر کدام از این روش ها فواید و آسیب هایی دارند. برای مثال در رژیم لاغری، سردرد یکی از عواملی است که در اکثر افراد رخ می دهد و امکان دارد آنها را از ادامه مسیر بازدارد!
اما برای جلوگیری از این اتفاق چه کاری می توان انجام داد؟ در ابتدا باید علت سردرد در رژیم لاغری مانند کاهش قند خون، ترک کافئین، گرسنگی، تشنگی و… را دانست؛ سپس با روشی مناسب مانند خوردن سبزیجات و میوه جات پر آب، کاهش فاصله وعده های غذایی و غیره آن را درمان کرد.
فهرست مطالب
علت سردرد در رژیم لاغری چیست؟
با تغییر در سبک زندگی و یا رژیم غذایی، اکثر افراد دچار سردرد می شوند؛ اما آیا این سردرد طبیعی است؟ در جواب به این سوال باید بگوییم بله؛ این سردردها تا حد زیادی نرمال هستند. افراد به دلیل داشتن رژیم لاغری نامناسب به عنوان مثال حذف بعضی مواد از وعده های غذایی یا کمبود کالری دریافتی به صورت ناگهانی، ممکن است دچار این درد شوند. در ادامه چند علت سردرد در رژیم لاغری را بیشتر بررسی می کنیم.
۱. کمبود آب، رایج ترین دلیل سردرد
با رعایت رژیم غذایی، افراد به طور ناخودآگاه، آب کمتری هم مصرف می کنند؛ این موضوع سبب کم شدن آب بدن و کاهش گردش خون می شود؛ از همین رو کم آبی می تواند عامل ایجاد سردرد باشد. همچنین با رعایت رژیم لاغری، ذهن فرد متمرکز بر روی گرسنگی است؛ این موضوع سبب می شود مغز گاهی اوقات تفاوت تشنگی و گرسنگی را متوجه نشود و در هنگام کمبود آب، دستور گرسنگی بدهد.
۲. افت قند خون
یک علت سردرد در رژیم لاغری، کاهش قند خون بدن است. مغز جزو ارگان های مهم بدن محسوب می شود که برای داشتن عملکردی مناسب، نیاز مستمر به گلوکز دارد. هنگامی که شما در رژیم لاغری هستید، مقدار کربوهیدرات کمتری مصرف می کنید؛ در نتیجه مقدار گلوکز در بدن کاهش پیدا می کند و مغز با دادن علائم زیر این موضوع را اعلام می کند:
- سردرد
- سرگیجه
- دوبینی
- ضعف
- حالت تهوع
- افت دما بدن
با مصرف کراکر غلات و ماست میوه ای، می توانید این افت گلوکز را جبران کرده و در عین حال کالری زیادی مصرف نکنید.
۳. تاثیر کمبود سدیم و پتاسیم در سردرد
با گرفتن رژیم های سنگین و غیر اصولی، مقدار املاح و الکترولیت بدن بهم می خورد و به نوعی مقدار پتاسیم و سدیم بدن کم می شود. کاهش این مواد ممکن است افراد را دچار سردرد کند. پیشنهاد می شود در وعده های غذایی خود از نمک استفاده کنید تا سدیم و پتاسیم بدن تامین شود. اگر بیماری فشار خون دارید حتما با پزشک خود مطرح کنید.
۴. ترک کافئین
کافئین رگ ها را تنگ کرده و سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. با مصرف نکردن کافئین به مدت ۲۴ ساعت، رگ ها گشاد شده و خون با شدت بیشتری در آنها جریان پیدا می کند که باعث سردرد می شود. ترک کردن یکباره کافئین، می تواند باعث سردرد، تحریک پذیری و خستگی شود؛ برای جلوگیری از این علائم مصرف آن را محدود کنید تا بدن کم کم به نبود آن عادت کند.
۵. شیرین کننده های مصنوعی
علت سردرد گاهی به دلیل حساسیتی است که از افراد به شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام و سوکرالوز دارند. به طور کلی استفاده از شیرین کننده های مصنوعی توصیه نمی شود؛ چون مغز با مصرف شیرین کننده های طبیعی، احساس سیری و لذت دارد، اما با شیرین کننده های مصنوعی، میل شما به شیرینی بیشتر شده و اشتهایتان افزایش پیدا می کند.
۶. فاصله زیاد بین وعده های غذایی، عاملی مهم و تاثیرگذار
در هنگام رژیم، مقدار غذا کاهش پیدا می کند؛ به همین دلیل باید فاصله میان وعده ها را کم کنید. فاصله زیاد بین غذا خوردن یا حذف یک وعده غذایی، کاهش روند لاغری، ایجاد سردرد، سرگیجه و دلسردی را برای فرد به همراه دارد. سعی کنید در میان وعده ها از موادی با فیبر بالا و کالری کم مانند سبزیجات استفاده کنید تا به مدت طولانی تری سیر بمانید.
۷. ورزش سنگین
اگر برای مدت طولانی است که ورزش نکرده اید، انجام ناگهانی حرکات سنگین ورزشی، می تواند سبب بروز سردرد در شما شود. همیشه در ابتدا کامل گرم کرده و با نرمش و حرکت های سبک ورزش خود را شروع کنید.
۸. فشار و استرس
یک علت سردرد در رژیم لاغری، فشار های بیرونی و استرس است. فرد چاق به دلیل گرسنگی و فشار های دیگر از اطراف، ممکن است دچار سردرد، تنگی نفس، درد در پیشانی و … شود. این مشکل در افرادی که پرخوری عصبی داشته و یا در محیط های کاری پر تنش هستند، بیشتر دیده می شود.
۹. عدم سازش غذاها
اگر رژیم غذاییتان طبق برنامه متخصص تغذیه است اما باز هم دچار سردرد می شوید، ممکن است دلیل سردرد در رژیم لاغری شما، عدم سازش بدنتان با برخی غذاها باشد. طبق گفته موسسه سردرد ملی، مصرف برخی غذاها و میوه ها مانند موارد زیر، می تواند باعث سردرد باشد.
- مخمّر
- ترشی ها
- مواد غذایی ترش
- کشمش
- جگر مرغ
- خربزه
- آواکادو
- آلو قرمز
- موز
- شکلات
- نوشابه های گازدار
- قهوه
- پیتزا
- کنسرو ماهی
- گوشت فرآوری شده
- قارچ
- مرکبات
- محصولات لبنی
- فلفل و ادویه جات
- تنقلات
- غذاهای دودی
در صورت داشتن سردرد بعد از مصرف این موارد، حتما این موضوع را با دکتر خود در میان بگذارید.
۱۰. تغییرات هورمونی
در طول رژیم، مقدار هورمون ها مثل کورتیزول و انسولین در بدن تغییر می کند؛ این تغییرات هورمونی نیز می تواند دلیل سردرد در رژیم لاغری باشد هر چند که به مرور زمان، بدن به آن عادت کرده و سردردها کاهش می یابند.
۱۱. افت مواد مغذی و ویتامین های بدن
در دوران رژیم، مواد غذایی کمتری به بدن می رسد، به همین دلیل باید در انتخاب آنها دقت کرد تا موادی مفید، سرشار از ویتامین و مواد مغذی به بدن برسانید. کمبود ویتامین های مورد نیاز بدن، یک دلیل سردرد در رژیم لاغری می باشد.
۱۲. رژیم غذایی مضر و مکمل های کاهش وزن
انجام برخی رژیم های سنگین مانند روزه داری متناوب، با حذف گروه های کامل مواد غذایی مانند حذف کربوهیدرات ها، بسیار مضر بوده و باعث ایجاد سردردهای میگرنی برای فرد می شوند. همچنین داروهای مکملی مانند فورسکولین و اسید لینولئیک کونژوگه (CLA)، علت سردرد در رژیم لاغری هستند.
۱۳. غذا خوردن در زمان های نامنظم
در هنگام شروع یک رژیم لاغری، نکته حائز اهمیتی که وجود دارد، داشتن یک برنامه منظم برای وعده های غذایی شماست. محققان مغز و اعصاب متوجه شده اند که خوردن وعده های غذایی نامنظم، یک دلیل سردرد در رژیم لاغری می باشد.
۱۴. استفاده نکردن از تمام گروه های غذایی
از دیگر دلایل سردرد در رژیم لاغری این است که بعضی گروه های غذایی را حذف کرده اید. بدن انسان به تمام گروه ها مانند گوشت، سبزیجات، قند، پروتئین، ویتامین ها و … نیاز دارد و کمبود هر کدام سبب ایجاد سردرد می شود.
راه های بهبود و جلوگیری از سردرد در رژیم لاغری
برای رفع سردرد در رژیم غذایی راه های زیادی وجود دارد. با رعایت موارد زیر می توانید از این اتفاق جلوگیری کنید:
- نوشیدن زیاد آب
- تغییرات تدریجی در تغذیه و سبک زندگی
- عدم حذف میان وعده یا وعده های غذایی
- مدیریت سطح قند خون
- خواب و استراحت کافی
- دور بودن از محیط های استرس زا
- کمپرس سرد و گرم
- ماساژ سر و گردن
- استفاده از تکنیک های تمدد اعصاب مثل مدیتیشن و یوگا
- دوش آب گرم
- اعتدال مصرف قهوه و نوشابه
- شناخت بدن خود و دوری از غذاهای ناسازگار با آن
- عدم مصرف قندهای مصنوعی و مکمل های لاغری
- داشتن رژیم اصولی و نه افراطی
- گنجاندن نان سبوس دار، برنج قهوه ای، آجیل و دانه ها در رژیم غذایی خود
- استفاده حداقل یک واحد میوه در طول روز
- عدم دستکاری برنامه غذایی داده شده توسط متخصص
- توجه به تعادل الکترولیتی
غذاهایی که به جلوگیری از سردرد کمک می کنند
برخی غذاها هستند که به جلوگیری از سردرد کمک می کنند. این غذاها شامل موارد زیر هستند:
- نان سبوس دار
- برنج در مقدار کم
- سبزیجات تازه
- ماهی
- میوه های پر آب مانند هندوانه، خیار و توت فرنگی
- زنجبیل
- بادام
- گوشت تازه
- غذاهای غنی از منیزیوم مانند اسفناج، آووکادو و غلات کامل
- ریحان