در این مقاله توضیح میدهیم که آیا ال کارنیتین برای کم کاری تیروئید مناسب است؟
و آیا ابطه ای میان ال کارنیتین و کم کاری تیروئید وجود دارد؟
کم کاری غده تیروئید یا هیپوتیروئیدی یک بیماری نسبتا شایع است که بروز آن در ایران 4 برابر آمار جهانی است.
در این بیماری غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئیدی ترشح نمی کند.
با توجه به نقش غده تیروئید در متابولیسم، اختلال در آن می تواند بر عملکرد بدن تاثیر بگذارد.
ریزش و خشکی مو، افزایش وزن، خشکی پوست، اختلالات قاعدگی، خستگی، اختلال در تمرکز و خواب آلودگی از علائم اصلی کم کاری تیروئید به شمار می آیند.
اگرچه استفاده از داروی لووتروکسین در تنظیم هورمون های غده تیروئید این بیماران موثر است اما همچنان آن ها از خستگی مزمن رنج می برند و به دنبال راهی برای افزایش سطح انرژی و رفع خستگی می باشند.
این فرضیه مطرح است که کمبود کارنیتین یکی از علت های خستگی در بیماران هیپوتیروئیدی است.
در داخل میتوکندری سلول اسید های چرب جهت اکسیداسیون به مشتقات استیل کو آنزیم A تبدیل می شود.
وجود آسیل کارنیتین برای انتقال اسید های چرب به داخل میتوکندری سلول و تولید انرژی ضروری است.
هورمون های غده تیروئید انتقال و اکسیداسیون اسید های چرب وابسته به ال کارنیتین را تحریک نموده و زیست دسترسی به ال کارنیتین را افزایش می دهند و در تنظیم ترشح کارنیتین در ادرار نقش دارند.
معمولا دفع ادراری ال کارنیتین در بیماران مبتلا به کم کاری غده تیروئید بیشتر از افراد عادی است. مطالعات نشان داده اند که سطح کارنیتین در ماهیچه اسکلتی این بیماران کمتر از افراد با عملکرد طبیعی تیروئید است.
این در حالیست که یافته های پیشین نشان داده بودند که کارنیتین مانع از ورود هورمون های تیروئیدی به داخل هسته سلول شده و آنتاگونیست این هورمون به شمار می آید.
ال کارنیتین برای کم کاری تیروئید
یک مطالعه دوسوکور در سال 2016 بر روی بر روی 63 بیمار مبتلا به کم کاری تیروئید که داروی لووتیروکسین مصرف می کردند، انجام شد.
نتیجه این مطالعه نشان داد شدت خستگی در بیمارانی که به مدت 12 هفته روزانه 1980 میلی گرم ال کارنیتین مصرف می کردند در مقایسه با گروه دریافت کننده پلاسبو، کمتر شده بود.
همچنین اثر ال کارنیتین در افراد جوانتر، بیمارانی که تحت عمل تیروئیدکتومی قرار گرفته و دوز بالای هورمون های تیروئیدی برای مهار اثرات TSH مصرف می کردند و بیمارانی که سطح T3 بالایی داشتند، بیشتر بود.
اثر قطعی ال کارنیتین در کاهش خستگی این بیماران به مطالعات بیشتری نیاز دارد و توصیه می شود مصرف مکمل ال کارنیتین با داروی لووتیروکسین همزمان نباشد.