جوشهای زیرپوستی و چرکی در دوران بلوغ یکی از مشکلات شایعی است که خیلی از ما با آن درگیر هستیم. روشهای مختلفی برای درمان این جوشها وجود دارد اما از یکجایی به بعد، عموم متخصصان پوستی در داخل یا خارج از ایران به داروهای قوی و شاید خطرناکی همچون راکوتان روی میآورند تا با این روش در یک بازه مصرفی مشخص، پوستی صاف و بدون جوش داشته باشید.
با این حال، راکوتان عوارض بسیار زیادی را بههمراه دارد؛ از مشکلات دستگاه گوارش گرفته تا خشکی پوست و افزایش چربی و کلسترول خون. برخی حتی عنوان کردهاند که در یک دوره مصرفی با راکوتان توانستند لاغر شوند.
فهرست مطالب
اول از همه، راکوتان چیست؟
ایزوترتینوئین یا همان راکوتان (Accutane) یکی از مشتقهای ویتامین A است که بهعنوان رتینوئید شناخته میشود. این دارو برای درمان آکنههای شدید طراحی شده و تأثیر بسیار قابل توجهی روی پوست دارد و برای درمان موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
- منافذ مسدود شده
- باکتریها
- التهابها
طبق بررسیهای انجمن متخصصان پوست بریتانیا، حدود ۹۰ درصد از افرادی که دوره مصرفی راکوتان را پشت سر گذاشتهاند، بهبودی بسیار زیادی را تجربه کردهاند. البته این را هم باید عنوان کنیم که راکوتان عوارض جانبی بسیار زیادی را، چه کوتاهمدت و چه بلند مدت برای شما بههمراه دارد.
آیا راکوتان باعث لاغری میشود؟
در اینترنت که جستوجو میکنید، نظراتی را درباره قرص راکوتان و کاهش وزن میبینید. برخی کاربران مدعی شدهاند که در یک دوره ۵ هفتهای توانستهاند با مصرف راکوتان، ۶ یا ۷ کیلوگرم وزن کم کنند. از راکوتان جدا از درمان بیماریهای پوستی، برای بهبود انواع خاصی از سرطان هم استفاده میشود، اما در هیچ کدام از موارد ذکر شده، عوارضی تحت عنوان لاغری یا حتی افزایش وزن وجود نداشته است.
جدا از این، کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا که تحقیقاتی روی این دارو و عوارض آن انجام داده، اثری از کاهش وزن با مصرف این دارو مشاهده نکرده است. به عبارتی، میتوانیم بگوییم که ارتباطی بین راکوتان و کاهش وزن وجود ندارد و لاغر شدن در دوره مصرفی، به این دارو مرتبط نمیشود و دلایل دیگری دارد.
عوارض قرص راکوتان چیست؟
دوز مصرفی راکوتانی که پزشک تجویز میکند، با عوارض جانبیای که تجربه میکنید، مرتبط است. افرادی که مصرف پایینتری از این قرص را دارند، ممکن است عوارض زیادی نداشته باشند، اما دوزهای بالاتر با عوارض شدیدتری همراه است.
برخی از عوارض جانبی شایع مصرف راکوتان عبارتاند از:
- خشکی پوست
- خشکی دهان
- خشکی لب و تَرَک لب
- خشکی مجرای بینی (که ممکن است باعث خونریزی بینی شود)
- خارش پوست
- تحریک پوست
- نازک شدن مو
- خشکی چشم
- عفونتهای پوستی
- کهیر
- درد در استخوان یا مفاصل
- دردهای عضلانی
- مشکلات گوارشی و رودهای
- سردرد
جدا از این، حین مصرف راکوتان ممکن است پوست شما نسبتبه نور خورشید حساستر باشد. به همین خاطر حتماً هنگام بیرون آمدن از منزل، به پوستتان مرطوبکننده و ضد آفتاب بزنید.
شکنندگی پوست در طول دوره مصرفی راکوتان باعث شده تا سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه کند که روشهای زیبایی مثل اپیلاسیون یا درمانهای لیزری، حداقل تا ۶ ماه اولیه مصرف این دارو، ممنوع شود تا خطر اسکار پوست افزایش پیدا نکند.
در مواردی که دوزِ مصرفی این قرص افزایش پیدا میکند، ممکن است فشار زیادی به مغز وارد شود و وضعیت تهدیدکنندهای را برای زندگی ما بهوجود آورد. برخی از علائم افزایش فشار مغز در مصرف راکوتان عبارتاند از:
- سردرد شدید
- تاری دید
- سرگیجه
- حالت تهوع
- استفراغ
- تشنج
- سکته
اختلالات گوارشی بهعنوان یک عارضه جانبی جدی از مصرف راکوتان شناخته میشود و میتواند خطر ابتلا به بیماریهای زیر را افزایش دهد:
- بیماری التهابی روده
- بیماری کرون
- کولیت زخمی
در ادامه اشاره مختصر به دیگر عوارض جانبی جدی این دارو هم میکنیم:
- پانکراتیت یا التهاب پانکراس
- افزایش سطح کلسترول و تریگلیسیرید
- مشکلات کبدی از جمله هپاتیت
- مشکلات مرتبط با قند خون، از جمله دیابت
- کاهش دید در شب
- کاهش شنوایی
آیا بعد از دوره مصرفی هم شاهد عوارضی هستیم؟
بعد از مصرف تا یک بازه زمانی ممکن است فرایند بهبود پوستتان ادامه پیدا کند. اکثر عوارض جانبی مصرف راکوتان در عرض چند روز تا چند هفته بعد از متوقف کردن فرایند درمان از بین میروند.
با این حال، برخی عوارض جانبی و جدی آن ممکن است برای مدت زمان بیشتری باقی بمانند و در صورت عدم درمان، میتوانند به مشکلات دائمی تبدیل شوند. اگر با عوارضی مواجه شدید که پس از دوره مصرفی هم همچنان باقی مانده بودند، پیشنهاد میکنیم که به پزشکتان مراجعه کنید و از او مشورت بگیرید.
سخن پایانی
قرص راکوتان برای جوش و آکنه و برخی شرایط درمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بهخاطر عوارض جانبی بسیار زیادی که دارد، معمولاً توسط پزشکان توصیه نمیشود، مگر اینکه بیمار شرایط خاصی را داشته باشد.
شنیدههای خودتان درباره قرص راکوتان و کاهش وزن را کنار بگذارید، چون هیچ دلیل علمی و اثباتشده وجود ندارد که بگوید این دارو میتواند به کاهش وزن ما کمک کند. با توجه به عوارض جانبیا که دوزهای مختلف این قرص برای شخص بههمراه دارند، پیشنهاد میکنیم که بهشکل مرتبط این عوارض را جدی بگیرید و با دکترتان در ارتباط باشید تا بتوانید در فرایند درمان، عوارض جانبی راکوتان را هم بهخوبی کنترل کنید.