مقالات

ال کارنیتین در بارداری و شیردهی

بیشتر افراد مکمل ال کارنیتین را تنها نوعی چربی سوز می دانند که به روند کاهش وزن کمک می کند اما ال کارنیتین کاربرد های دیگری نظیر افزایش قدرت بارداری نیز دارد. در مقاله زیر به نقش ال کارنیتین در قبل از بارداری، حین بارداری و دوران شیردهی می پردازیم.

در خصوص چیستی ال کارنیتین باید بگوییم: کارنیتین ( بتا هیدروکسی ان تری متیل آمونیوم بوتیرات ) نوعی ماده مغذی است که از ترکیب دو اسید آمینه تشکیل شده است فرم فعال آن لووکارنیتین نام دارد که به عبور اسیدهای چرب بلند زنجیره از غشای میتوکندی و استفاده در چرخه بتااکسیداسیون برای تولید انرژی کمک می نماید.

ال کارنیتین به صورت طبیعی در کبد، کلیه و مغز تولید می شود. شیر، گوشت قرمز منابع ال کارنیتین هستند.

نقش ال کارنیتین در بارداری

ال کارنیتین در افزایش قدرت باروری زنان و مردان موثر است و یکی از مکمل هایی است که با بهبود عملکرد میتوکندریایی به درمان ناباروری با منشا مردانه یا زنانه کمک می نماید.

ال کارنیتین با اثرات آنتی اکسیدانی، بهبود توانایی بدن در اکسیداسیون چربی ها و تولید انرژی به حفظ کیفیت تخمک ها کمک می نماید و احتمال بارداری را افزایش می دهد.

آیا امکان بارداری با ال کارنیتین وجود دارد ؟

امکان بارداری با ال کارنیتین به دلیل اثر این ماده مغذی در افزایش کیفیت تخمک وجود دارد.

به عنوان مثال مطالعه Varnagy و همکارانش در سال 2013 نشان داد که تنظیم سطح ال کارنیتین در سرم و مایع فولیکولی در زنان تحت فرآیند IVF به کسب نتایج بهتر ( افزایش تعداد تخمک، تعداد جنین و افزایش شانس بارداری ) منجر شد.

مصرف ال کارنیتین قبل از بارداری

فواید مصرف ال کارنیتین قبل از بارداری

مهم ترین فایده مصرف ال کارنیتین قبل از بارداری افزایش کیفیت تخمک است. همچنین بسیاری از مطالعات نشان داده اند که استفاده از مکمل ال کارنیتین قبل از بارداری به کنترل مشکلات ناباروری با منشا زنانه نظیر عدم قاعدگی، تخمدان پلی کیستیک و آندومتریوز کمک می نماید.

ال کارنیتین و سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

تخمدان پلی کیستیک نوعی اختلال مربوط به سیستم هورمونی تولید مثل است که با عوارضی نظیر چاقی، مقاومت به انسولین همراه   می باشد. مطالعات نشان داده اند که مصرف مکمل ال کارنیتین به همراه ورزش با کاهش وزن، کاهش BMI و بهبود قند خون نقش موثری در کنترل PCOS زنان چاق دارد.

زنان مبتلا به PCOS دارای عدم تعادل هورمون های زنانه و مردانه می باشند، به عبارتی تخمدان های آنها تمایل به تولید بیش از حد آندروژن ها دارند. بر طبق داده های به دست آمده از مطالعه Fenkci و همکارانش سطح ال کارنیتین سرم زنان مبتلا به pcos با وزن طبیعی کمتر از زنان سالم است.

یکی دیگر از عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک عدم تخمک گذاری می باشد. معمولا پزشکان برای القای تخمک گذاری از داروی کلومیفن استفاده می کنند متاسفانه برخی از زنان نسبت به این دارو مقاوم هستند. Ismail و همکارانش در مطالعه خود به 85 زن مبتلا به pcos مقاوم به کلومیفن 3 گرم ال کارنیتین دادند، نتیجه مطالعه آنها نشان داد گروه دریافت کننده ال کارنیتین در مقایسه با گروه کنترل که دارونما دریافت می کردند تخمک گذاری و شانس بارداری بیشتری داشتند. به نظر می رسد دریافت مکمل ال کارنیتین در این زنان  تعداد فولیکول های بالغ را افزایش می دهد و بتااکسیداسیون و بلوغ تخمک را بهبود می بخشد.

ال کارنیتین و آندومتریوز

برخی از مطالعات پیشنهاد داده اند که ال کارنیتین می تواند به بهود آندومتریوز نیز کمک نماید این ماده مغذی با بهبود تعادل هورمونی، کاهش تولید سیتوکین ها و کاهش آپوپتوزیس روند درمان آندومتریوز را بهبود می بخشد.

آیا قرص ال کارنیتین برای بارداری ضرر دارد ؟

با توجه به توضیحاتی که در بالا ارائه شد قرص ال کارنیتین نه تنها برای بارداری ضرری ندارد بلکه با تقویت تخمک به افزایش قدرت باروری نیز کمک می کند.

ال کارنیتین در بارداری

در سه ماهه اول بارداری بسیاری از زنان به دلیل تهوع و استفراغ، دچار کاهش اشتها و عدم دریافت کالری کافی و کمبود برخی از ریز مغذی ها می شوند.

یکی از کمبودهای شایع در مادران باردار کم خونی ناشی از فقر آهن است. از آنجایی که سنتز کارنیتین در بدن به سطح آهن وابسته است کم خونی ناشی از فقر آهن در مادر باردار می تواند منجر به کاهش سطح ال کارنیتین شود. همچنین تغییرات دوران بارداری بر عملکرد کلیه ها تاثیر می گذارد و باعث افزایش دفع ادراری کارنیتین می شود.

مصرف میزان کافی منابع پروتئینی نظیر گوشت قرمز، مرغ، ماهی های بدون جیوه و لبنیات با تامین دو اسید آمینه لیزین و متیونین به سنتز ال کارنیتین در بدن مادر باردار کمک کرده و مانع از کمبود این ماده مغذی در دوران بارداری می شود.

فواید مصرف ال کارنیتین در بارداری

در طول دوران بارداری، جنین از کارنیتین برای انتقال چربی به داخل میتوکندری سلول ها، رشد و تولید انرژی استفاده می کند که این مقدار کارنیتین از مادر به جنین منتقل می شود بنابراین ال کارنیتین در دوران بارداری هم برای خود مادر و هم برای جنین مفید است. همچنین کمبود ال کارنیتین در بدن مادر می تواند منجر به عوارض ناگواری برای هر دو شود. برخی از مطالعات نشان داده اند که کمبود ال کارنیتین در دوران بارداری احتما ابتلا به اوتیسم را در جنین افزایش می دهد.

عوارض قرص ال کارنیتین در بارداری

ایمنی مکمل ال کارنیتین در دوران بارداری به صورت قطعی مشخص نشده است. برای همین نمی توان در خصوص عوارض ال کارنیتین در این دوران صحبت کرد.

این مکمل در طبقه بندی FDA این مکمل در گروه B قرار دارد به این معنی است که ال کارنیتین نباید در دوران بارداری استفاده شود مگر اینکه واقعا نیاز به مصرف وجود داشته باشد به عنوان مثال در کمبود اولیه کارنیتین

ال کارنیتین در شیردهی و بعد از بارداری

نوزاد در دوران شیردهی به ال کارنیتین برای رشد سلول های مغزی و تامین انرژی نیاز دارد، که بخشی از نیاز خود را از کارنیتینی که در دوران جنینی در کبد و سلول های عضلانی خود ذخیره کرده و بخشی دیگر را از شیر مادر تامین می نماید .

آیا مصرف ال کارنیتین در شیردهی مجاز است؟

به دلیل عدم شواهد و نتایج کافی از ایمن بودن مصرف مکمل ال کارنیتین در دوران شیردهی نمی توان مصرف آن را در این دوران توصیه کرد مگر اینکه مادردر دوران شیردهی مبتلا به بیماری باشد که منجر به کمبود ال کارنیتین شود و نیاز باشد که قطعا از این مکمل استفاده نماید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید